29 marca, 2024

Szynka „a la Imperial” 15 dkg pieczarek, 10 dkg wątróbki z drobiu, tłuszcz,50 mł śmietanki kremowej, 25 dkg szynki wędzonej gotowanej lub peklowanej, 250 ml rosołu, białko, 1 dkg koncentratu pomidorowego, 1,5 dkg żelatyny, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku, jajko gotowane, pomidor, cytryna i natka pietruszki do dekoracji.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać razem z wątróbką, usmażyć, wystudzić, zemleć, połączyć z ubitą śmietanką, doprawić do smaku. Szynkę pokrajać w plastry, co drugi nie przecinając do końca, a w powstałe kieszenie nałożyć nadzienie. Następnie ułożyć na pół­misku, udekorować. Rosół wymieszać z białkiem i koncentratem pomidorowym, podgrzewać mieszając trzepaczką, zagotować, do­dać namoczoną żelatynę, chwilę pogotować, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę, pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretą zalać przygotowaną szynkę.

Dodaj komentarz