Szaszłyk „Kierbedź” 30-40 dkg wątróbki z gęsi, mleko, 5 dkg migdałów,10 dkg cebuli, 10 dkg słoniny, 25 dkg pieczarek (małych), 2 -3 dkg mąki, tłuszcz, sól i pieprz do smaku. Wątróbkę opłukać, obrać z błon, namoczyć w mleku na kilka godzin. Potem wyjąć, osuszyć, większe kawałki przekrajać na pół. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry razem ze słoniną. Pieczarki oczyścić, opłukać, nadziewać na szpadki, na przemian ze słoniną, wątróbką i cebulą, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu. Po usmażeniu ułożyć na podstawie z ryżu, posypać migdałami.Podawać z pomidorami i zieloną sałatą.