18 kwietnia, 2024

Kotleciki z indyka po królewsku. Składniki potrzebne do wykonania potrawy i jej przygotowanie: 1 miody indyk (część przednia), 20 dkg pieczarek,1 dkg masła, 2 żółtka, natka pietruszki,6-8 dkg ketchupu, sól i pieprz do smaku. Mięso umyć, ściągnąć skórę, rozciąć piersi wzdłuż mostka razem z kością obojczykową, oddzielić mięso od kości. Pieczarki oczyś­cić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć na maśłe, wystudzić, zemleć razem z mięsem, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Z przygotowanej masy uformować kotleciki, polać ket­chupem, zawinąć w folię aluminiową, upiec w silnie nagrzanym piekarniku.Podawać z ziemniakami drążonymi, marchewką z brzoskwiniami oraz zieloną sałatą.

Dodaj komentarz