22 grudnia, 2024

Schab „a la Brasów” 50 dkg schabu, 10 dkg boczku wędzonego, tłuszcz,1 dkg cebuli, 15 dkg pieczarek, 80 dkg ziemniaków,1 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 3 dkg mąki, 400 ml rosołu, 100 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek i przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, oddzielić od kości, pokrajać w paseczki razem z bocz­kiem, podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa, chwilę pod- dusić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić, wymieszać z mięsem, dopra­wić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Masło rozgrzać, wy­mieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, wlać śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku, zalać przy­gotowaną potrawę sosem i zapiec.Schab „a la Brasów” należy podawać w żaroodpornym naczyniu, w którym był pieczony.

Dodaj komentarz