Potrawka z kurcząt po kardynalsku 2 kurczęta, 35 dkg włoszczyzny bez kapusty,15 dkg groszku konserwowego, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 2 dkg masła, 3 dkg masła do zasmażki,2 dkg mąki, 10 dkg pieczarek, 2 dkg masła lub margaryny do pieczarek, 100 ml śmietany,10 dkg szyjek rakowych, koperek, sól i pieprz do smaku.Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, przekrajać wzdłuż na połówki, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, ugotować pod przykryciem. Miękkie kurczęta wyjąć, oddzielić częściowo mięso od kości, ułożyć na półmisku, obłożyć groszkiem podsmażonym na maśle z koncentratem pomidorowym. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (300 ml), szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z sosem, śmietaną, szyjkami rakowymi i posiekanym koperkiem, doprawić, polać przygotowaną potrawę, zapiec.Podawać z ryżem i zieloną sałatą.