20 kwietnia, 2024

Pieczeń wieprzowa po chińsku 50 dkg wieprzowiny bez kości (łopatka, karczek),1 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 15 dkg selera,15 dkg strąków papryki, 15 dkg pieczarek,1 dkg mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, imbir, papryka mielona, przyprawa do zup, curry i czosnek do smaku.Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodziarce na 24 godziny. Mięso posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Wa­rzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do pieczeni pod koniec pieczenia razem z przyprawami. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku. Sos połą­czyć z mąką ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością zimnej wody, chwilę pogotować i doprawić do smaku, polać pieczeń sosem i za­piec.Podawać z ziemniakami, ryżem, surówkami.

Dodaj komentarz