25 kwietnia, 2024

Pasztet z drobiu, 1 kura, 35 dkg włoszczyzny bez kapusty,20 dkg cielęciny bez kości, 10 dkg słoniny,10 dkg cebuli, 10 dkg pieczarek, 10 dkg wątróbki z drobiu, 8–10 dkg bułki czerstwej, 2 jaja, tłuszcz i bułka tarta do formy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Oczyszczoną kurę umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą oso­loną wodą, ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do kury pod koniec gotowania. Miękką kurę wyjąć, oddzielić mięso od kości. Cielęcinę umyć, pokrajać na kawałki razem ze słoniną ora/ obraną i opłukaną cebulą. Słoninę częściowo stopić, dodać cielęcinę i ccbulę, podsmażyć, skropić rosołem, dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokra­jać, dodać do cielęciny pod koniec duszenia z opłukaną wątróbką i rozdrobnioną bułką. Następnie wystudzić, zemleć razem z kurą trzy razy, używając sitka pasztetowego. Polem wymieszać z jajami.doprawić, przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypa­nej bułką tartą, wyrównać powierzchnię, przykryć natłuszczonym pergaminem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku lub ugotować na parze. Po upieczeniu lub ugotowaniu wystudzić, ułożyć na pół­misku, udekorować.

Dodaj komentarz