Pasztet węgierski 1 dkg cebuli, 20 dkg pieczarek, 40 dkg papryki świeżej, 30 dkg wieprzowiny bez kości, 25 dkg boczku świeżego, tłuszcz, 10 dkg wątróbki z drobiu, 8 dkg bułki czerstwej,3 jaja, 10 dkg słoniny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku.Cebulę, pieczarki i paprykę oczyścić, opłukać, rozdrobnić. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć r;izem z cebulą, pieczarkami i papryką, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę oraz rozdrobnioną bułkę. Następnie przestudzić, zemleć 2-3 razy za pomocą sita pasztetowego, wymieszać z jajami, doprawić. Formę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny, nałożyć masę, wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową i piec około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, udekorować.