Kurczęta z rydzami 2 kurczęta, 5 dkg masła lub margaryny,250 ml śmietany, 10 dkg cebuli, 40 dkg rydzów, tłuszcz, 4 dkg świeżej skórki pomarańczowej, 2 żółtka gotowane, natka pietruszki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, polać masłem, zrumienić z obu stron, skropić śmietaną, dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać drobno, usmażyć, dodać oczyszczone, opłukane i pokrajane w paseczki rydze, dusić kilka minut, potem dodać do kurcząt w połowie duszenia razem ze startą skórką pomarańczową. Miękkie kurczęta wyjąć, przekrajać wzdłuż na połówki, a do sosu dodać przetarte przez sito żółtka i posiekaną natkę pietruszki, doprawić, obłożyć kurczęta, dusić kilka minut.Podawać z ziemniakami i surówkami.