9 października, 2024
  1. Kurczęta z parówkami. Składniki potrzebne do przygotowanie potrawy i wykonanie: 2 kurczęta, 5 dkg masła lub margaryny,15 dkg pieczarek, 15 dkg parówek cienkich,5 dkg koncentratu pomidorowego, 150 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek i przyprawa do zup do smaku.Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, połać masłem, zru­mienić z obu stron, skropić wodą i dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, włożyć do kurcząt pod koniec duszenia razem z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, śmietaną i posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami.Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Dodaj komentarz