Kurczęta po francusku.2 kurczęta, 5 dkg masła lub margaryny, 2 dkg grzybów suszonych, 60 dkg kapusty kwaszonej, 2 dkg tłuszczu,2 dkg mąki, 3 dkg powideł śliwkowych, sól, pieprz, przyprawa do zup, jałowiec i ziele angielskie do smaku.Kurczęta przygotować jak kurczęta ,,Agata”, polać masłem, zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Potem wyjąć, przekrajać na pół. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, pokrajać w paseczki. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów i sosem spod duszenia kurcząt, ugotować. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą i grzybami zagotować z przyprawami, obłożyć kurczęta, dusić kilka minut, doprawić.Podawać z ziemniakami.