19 kwietnia, 2024

Kurczęta po afrykańsku. 2 kurczęta, 4 dkg mąki, 5 dkg masła lub margaryny,80 ml soku pomarańczowego, 20 dkg cytryn,20 dkg pieczarek, tłuszcz, natka pietruszki,150 ml śmietany, sól, cukier, curry i przyprawa do zup do smaku. Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, przekrajać na 4 części, posypać mąką, zrumienić na maśle, skropić sokiem pomarańczo­wym, dusić na półmiękko. Cytryny umyć. sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno po­krajać, usmażyć, dodać do kurcząt razem z cytrynami i śmietaną, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, doprawić.Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz