Kurczęta „a la Poniatowski” 2 kurczęta, 35 dkg włoszczyzny bez kapusty,1 dkg mąki, masło lub margaryna do smażenia,150 ml białego wytrawnego wina, 10 dkg pieczarek, żółtko, natka pietruszki, sól, pieprz biały do smaku.Oczyszczone kurczęta umyć, odciąć szyje i skrzydła, przekrajać wzdłuż na połówki, zalać małą ilością wrzącej osolonej wody, aby kurczęta były zaledwie przykryte, dodać oczyszczoną, opłukaną i rozdrobnioną włoszczyznę, gotować około 20 minut. Potem wyjąć, osuszyć, posypać mąką, zrumienić z obu stron, zalać przecedzonym rosołem, oraz winem, gotować powoli do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, dodać do kurcząt pod koniec duszenia. Miękkie kurczęta wyjąć, sos wymieszać z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić, polać kurczęta.Zaraz podawać z ryżem i zieloną sałatą.