29 marca, 2024

Indyk po staromiejsku 1 młody indyk, tłuszcz, 200 ml białego wytrawnego wina, 5 dkg orzechów włoskich bez łupin,20 dkg pieczarek, 15 dkg parówek cienkich, natka pietruszki, 10 dkg sera żółtego, sól, pieprz, tymianek i estragon do smaku.Indyka przygotować jak indyka „a la Rossini”, polać tłuszczem i piec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Orzechy spa­rzyć, obrać ze skórki, posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokra­jać w paseczki, dodać do indyka pod koniec pieczenia. Po upie­czeniu indyka pokrajać jak indyka ,,a la Rossini , ułożyć na pół­misku. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, dodać do sosu, chwilę poddusić, doprawić, obłożyć nimi indyka, posypać orzechami, posiekaną natką pietruszki i startym serem, zapiec. Podawać z frytkami, zieloną sałatą i kompotem.

Dodaj komentarz