24 kwietnia, 2024

Indyk po kasztelańsku , 1 młody indyk, tłuszcz, 150-200 ml białego wytrawnego wina, 15 dkg selera, 10 dkg cebuli, 10 dkg marchwi,10 dkg pietruszki, 15 dkg pieczarek, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 100 ml śmietany (gęstej), sól, pieprz, imbir do smaku. Indyka przygotować jak indyka ,4 la Rossini”, polać tłuszczeni, zrumienić i piec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do indyka pod koniec pieczenia. Po upieczeniu indyka wyjąć, po­krajać jak indyka „a la Rossini”, ułożyć na półmisku. Sos połączyć z koncentratem pomidorowym i śmietaną, chwilę pogotować, do- piawić, zalać indyka, dusić kilka minut. Podawać z ziemniakami drążonymi, zieloną sałatą i kompotem.

Dodaj komentarz