Indyk po staromiejsku 1 młody indyk, tłuszcz, 200 ml białego wytrawnego wina, 5 dkg orzechów włoskich bez łupin,20 dkg pieczarek, 15 dkg parówek cienkich, natka pietruszki, 10 dkg sera żółtego, sól, pieprz, tymianek i estragon do smaku.Indyka przygotować jak indyka „a la Rossini”, polać tłuszczem i piec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do indyka pod koniec pieczenia. Po upieczeniu indyka pokrajać jak indyka ,,a la Rossini , ułożyć na półmisku. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, dodać do sosu, chwilę poddusić, doprawić, obłożyć nimi indyka, posypać orzechami, posiekaną natką pietruszki i startym serem, zapiec. Podawać z frytkami, zieloną sałatą i kompotem.