24 grudnia, 2024

Indyk po normandzku, 1 młody indyk, 10-15 dkg słoniny, 30 dkg cielęciny bez kości, 2 żółtka, 50 ml śmietany, tłuszcz,20 dkg cebuli (dymki lub szalotki), 20 dkg pieczarek (małych), 1/2 kg jabłek, sól, pieprz, tymianek,natka pietruszki do smaku.Indyka przygotować jak indyka „a la Rossini”. Słoninę pokrajać w cienkie paski długości 4 cm, szpikować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 4 rzędy. Mięso umyć, zemleć, połączyć z żółtkami i śmietaną, doprawić. Nadzienie nałożyć w podgardle i wokoło podgardla, zaszyć, związać nogi, polać tłuszczem; i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, dodać do indyka pod koniec pieczenia, Po upieczeniu, indyka pokrajać jak indyka la Rossini”, ułożyć na półmisku. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniaz­da nasienne, pokrajać w cząstki, dodać do sosu razem z posiekaną! natką pietruszki, chwilę poddusić, doprawić, polać indyka, zapiec.; Podawać z ziemniakami drążonymi i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz