Kurczęta duszone 2 kurczęta, 5 dkg masła łub margaryny, 10 dkg cebuli,10 dkg pieczarek, tłuszcz, 15-20 dkg ryżu,400 ml rosołu, ketchup, bułka tarta, sól i pieprz oraz czosnek do smaku.Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, połać masłem, zrumienić, skropić wodą, dusić do miękkości. Potem wyjąć, pokrajać na 4 części, usunąć częściowo kości. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z ryżem, zalać rosołem, przykryć i ugotować na małym ogniu. Następnie zemleć, doprawić, obłożyć kurczęta, posmarować ketchupem, posypać bułką tartą. Smażyć w dużej ilości gorącego tłuszczu na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i mizerią.