Filety z samy lub jelenia „Gotard” 50 dkg combra lub udźca bez kości, 25 ml oliwy, natka pietruszki, 2 dkg mąki, tłuszcz, bułka wrocławska na grzanki, 20 dkg pasztetu, 8 plasterków słoniny, 8 sztuk pieczarek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać na kawałki (dwa na porcję), lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować filety nadając im kształt wydłużonego liścia, skropić sokiem z cytryny, obłożyć posiekaną natką pietruszki i pozostawić na kilka godzin. Potem oczyścić, posypać przyprawami i mąką, usmażyć. Bułkę okrajać ze skórki, pokrajać na kromki; usmażyć, posmarować pasztetem, obłożyć filetami, a następnie plastrami podsmażonej słoniny, udekorować pieczarkami.Podawać z frytkami, kalafiorem i surówkami.