Zrazy z samy lub jelenia firmowe. 50 dkg combra lub udźca bez kości, marynata do mięsa, 2 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg marchwi,15 dkg selera, 10 dkg cebuli, 10 dkg pietruszki, białe wytrawne wino, sól, pieprz, przyprawa myśliwska, curry, ketchup i berbecue do smaku.Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodziarce na 48 godzin, często obracać. Fotem wyjąć, pokrajać w plastry (dwa na porcję), lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając plastrom kształt owalny. Następnie pospać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić winem, dusić do miękkości. Potem dodać zrazy i przyprawy, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.