Zrazy zawijane z zająca lub królika „a la Kopernik”.Uda, 5 dkg grzybów suszonych, 8 dkg cebuli, tłuszcz,10 dkg ogórków konserwowych, 2 dkg mąki, 10 dkg śliwek suszonych, 150 ml śmietany, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.Mięso umyć, oddzielić od kości, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać na 4 porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formując okrągłe plastry, posypać przyprawami. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, pokrajać w paseczki razem z ogórkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z grzybami i ogórkiem oraz zmielonymi okrawkami, doprawić. Następnie rozłożyć na przygotowanym mięsie, zawinąć w rulon, obwiązać nitką, posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać namoczone śliwki, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. Miękkie zrazy wyjąć, ułożyć na półmisku, sos przetrzeć przez sito, doprawić do smaku, polać nim zrazy, chwilę poddusić.Podawać z ryżem, marchewką i zieloną sałatą.