W Polsce obecnie panuje współcześnie kultura restauracji. Widać to np. w telewizji, gdzie praktycznie cały czas ludzie oglądają programy kulinarne. Tanie jedzenie jest na porządku dziennym, ale czy jest dobre jakościowo. Na pewno jest to sprawa mocno dyskusyjna. Można powiedzieć, że nigdy nie osiągnie się znakomitej jakości potrawy jeżeli nie zadba się wcześniej o odpowiednią cenę. Z reguły restauratorzy rozumieją tę tendencję, ale nie robią praktycznie nic, aby dążyć do doskonałości. Stawiają raczej na szybkie i stosunkowo tanie jedzenie. Do tego gotują przetworzone mocno pożywienie korzystając ze średniej klasy przepisów. Kulinaria jak wiesz czytelniku wymagają odpowiedniego skupienia, a to może dać jedynie pasja do gotowania. Bez niej tania, czy droga restauracja po prostu nie ma szans odnieść żadnego sukcesu. Podsumowując, to co tanie niestety w żadnym wypadku nie może być bardzo smaczne i coraz częściej przekonują się o tym polscy restauratorzy, którzy muszą przede wszystkim korzystać z koniunktury na rynku gastronomicznym, aby móc się utrzymać. Nie ma więc nic dziwnego w tym, ze nie za bardzo dbają o jakość podczas panowania hossy związanej z gastronomią.