Sprawianie drobiu. Po opaleniu odcina się nogi, głowę rażeni z szyją, a także końce skrzydeł. Z ud indyka, po nacięciu skóry dookoła nóg w stawie kolanowym, należy wyciągnąć obcęgami grube ścięgna. Usuwamy także wole razem z przełykiem. Patroszenie. Jeszcze ciepły drób, zaraz po oskubaniu, opaleniu i sprawieniu, patroszymy. Patroszenie ciepłych ptaków jest łatwiejsze, ale powoduje duże straty tłuszczu spowodowane zbyt rzadką jego konsystencją. W celu wypatroszenia należy tuszkę ułożyć grzbietem na papierze, nogami ku sobie i naciąć ostrym nożem jamę brzuszną wzdłuż osi mostka do 1,5 cm powyżej odbytu, który trzeba także usunąć. Przez powstały otwór wsuwa się rękę do jamy brzusznej, odrywa wię- zadła, chwyta za żołądek i wyjmuje go wraz z pozostałymi narządami.