Schab pieczony po góralsku 60 dkg schabu, 1 dkg mąki, tłuszcz, 2 dkg grzybów suszonych, 1/2 kg kapusty kwaszonej, 10 dkg cebuli,1 dkg tłuszczu do zasmażki, 2 dkg mąki, sól, pieprz, kminek i przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, odciąć od kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żebrowych, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Schab posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, wstawić do gorącego piekarnika i piec skra- piąjąc wodą, potem wytworzonym sosem. Grzyby umyć, namoczyć, pokrajać. Kapustę pokrajać, dodać do schabu razem z grzybami i kminkiem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, zrumienić, połączyć z kapustą, chwilę poddusić, doprawić do smaku. Część kapusty ułożyć na półmisku, przykryć schabem, obłożyć pozostałą kapustą, podgrzać.Podawać z ziemniakami.