Pieczeń z samy lub jelenia po amerykańsku. 60 dkg udźca lub łopatki bez kości, marynata do mięsa,8 dkg słoniny, 2 dkg mąki, czerwone wytrawne wino,2 dkg grzybów suszonych, 10 dkg parówek cienkich,5 dkg koncentratu pomidorowego, 1 -2 dkg mąki do sosu, sól, pieprz, czosnek, curry i tymianek do smaku.Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodziarce na 48 godzin, od czasu do czasu obracając. Następnie wyjąć, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wino oraz namoczone i pokrajane w paseczki grzyby. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie w plastry. Sos połączyć z parówkami, koncentratem pomidorowym, mąką wymieszaną z małą ilością zimnej wody oraz przyprawami, chwilę pogotować, zalać mięso, dusić kilką minut, doprawić do smaku.Podawać z makaronem i surówkami.