-
2 kurczęta, 5 dkg masła, 15-20 dkg pieczarek,150 ml białego wytrawnego wina, wywar z warzyw,2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 3 dkg mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa do zup,curry do smaku.Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, polać masłem, zrumienić razem z oczyszczonymi i pokrajanymi w paseczki pieczarkami, zalać winem i wywarem, aby kurczęta były zaledwie przykryte, ugotować na małym ogniu. Miękkie kurczęta wyjąć, oddzielić częściowo od kości, ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (400 ml) z gotowania kurcząt, szybko mieszając trzepaczką, zagotować, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić, polać kurczęta, chwilę pogotować.Podawać z ryżem i zieloną sałatą.