Kaczka na dziko 1 kaczka, 50 ml soku z cytryny, 150 ml białego wytrawnego wina, 3 dkg grzybów suszonych, tłuszcz,2 dkg masła lub margaryny, 2 dkg mąki,50 ml koniaku, sól, pieprz, jałowiec, cukier do smaku.Oczyszczoną kaczkę umyć. odciąć szyję i skrzydła, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, skropić sokiem z cytryny i winem, pozostawić na 24 godziny. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować.wyjąć, pokrajać w paseczki. Kaczkę wyjąć z zalewy, polać tłuszczem i piec skrapiając zalewą, potem wytworzonym sosem. Miękką kaczkę wyjąć. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym sosem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać grzyby i koniak, zalać kaczkę, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, kapustą włoską z wody i surówkami.