Kurczęta po rzymsku.2 kurczęta, 3 dkg mąki, 2-3 jaj, tłuszcz i bułka tarta,20 dkg papryki świeżej, 20 dkg pieczarek,250 ml rosołu, 5 dkg koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, rozmaryn, majeranek i czosnek do smaku.Kurczęta przygotować jak kurczęta „Agata”, przekrajać na 4 części. Następnie posypać mąką, panierować w rozmąconych jajkach,bułce tartej, przyciskając ręką. Dużą ilość tłuszczu rozgrzać, wkładać kolejno kurczęta i smażyć 5 minut. Po usmażeniu wyjąć, ułożyć ciasno w innym naczyniu. Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, pokrajać w paseczki razem z pieczarkami, podsmażyć, dodać do kurcząt, zalać rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i przyprawami, udusić. Podawać z ryżem i zielony sałatą.