23 grudnia, 2024

Filety z dzika po białowiesku. 40 dkg polędwicy lub schabu bez kości z dzika,1 dkg mąki, tłuszcz, bułka wrocławska na grzanki,1/2 kg grzybów świeżych, 8 dkg cebuli, 100 ml śmietany,2 żółtka, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać na porcje (dwie sztuki) rozkle­pać tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając im kształt wydłużonego liścia, posypać przyprawami i mąką, usmażyć. Bulkę pokrajać w plastry grubości 2 cm, okrajać ze skórki, usmażyć, przykryć file­tami. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać grzyby i dusić do- mięk­kości. Potem wymieszać ze śmietaną, żółtkami r posiekaną natką pietruszki, doprawić, obłożyć filety, dusić kilka minut.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Dodaj komentarz