Ragout baranie po węgiersku 80 dkg łopatki lub mostka bez kości, 2 dkg mąki, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 40 dkg grzybów świeżych,10 dkg słoniny, 100 ml białego wytrawnego wina,2 dkg kaparów, 4 dkg bułki tartej, sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku.Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać na kawałki (cztery na porcję), posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrajaną w kostkę cebulą, skropić wodą i uusić do miękkości. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Słoninę pokrajać w paseczki, częściowo stopić, dodać grzyby, dusić do miękkości, często mieszając. Potem połączyć z mięsem, winem, opłukanymi kaparami, doprawić, posypać bułką tartą, upiec.Podawać z ziemniakami i surówkami.