W różnorodnych przewodnikach kulinarnych i nie tylko możemy znaleźć kilka podstawowych rodzajów dań. Są to, między innymi, dania mięsne z poszcze4gólnych rodzajów mięć, zupy, dania mączne, ryby oraz różnorodne wypieki. W ten sposób wszystkie przygotowywane, przez nas, dania mogą podlegać weryfikacji i klasyfikacji. Podział dań nie tylko rozgranicza je, z uwagi na ich najważniejszy czynnik, ale również pozwala na odpowiednie dobieranie poszczególnych dań. Najczęściej bowiem staramy się komponować nasz tygodniowy rozkład dań tak, aby nie powtarzały się kategorie serwowanych kompozycji. Najczęściej jednak oraz najchętniej podchodzi się do potraw mięsnych. Przez wiele lat człowiek przyzwyczaił się do jedzenia mięsa. Na nic się zdają nawet prezentacje mówiące o szkodliwym działaniu nadmiaru różnorodnych mięs. Niezbyt popularne stały się produkty mączne oraz wszelkiego rodzaju dania serwowane z owoców morza. Rodzaje potraw, ale też przyzwyczajenia kulinarne są podstawowym wyznacznikiem sposobów oraz rodzajów przygotowywanych produktów żywnościowych.