Sałatka rosyjska to świetna przystawka do obiadu czy na kolację. Potrzebujesz przede wszystkim puszki tuńczyka w oleju, dwa kiszone ogórki, jedno jabłko, jedną dużą cebulę, cztery jajka, około 15 dekagramów żółtego sera, słoik majonezu, liście sałaty według uznania i oliwki. Sposób przygotowania jest również bardzo prosty. Jajka gotujemy na twardo. Około 10 minut. Ser i ostudzone jajka ścieramy na tarce. Ogórki, jabłko i cebulę kroimy w kosteczkę. Tuńczyka trzeba oczywiście odsączyć. Dodaj do niego pokrojone w kosteczkę warzywa i jabłko. A następnie ułóż wszystko na sałacie i nakryj płaska łyżeczką majonezu, udekoruj oliwkami lub innymi warzywami, które masz pod ręką. Sałatka nie tylko świetnie smakuje ale również dobrze się prezentuje. Jeżeli nie lubisz któregokolwiek ze składników możesz Zamienic go na inny. Wszystko wedle uznania. Czas zrobienia sałatki po rosyjsku nie przekracza 30 minut. Możesz to proste danie polecić swoim znajomym. Nie jest ona droga. Mogą ją zrobić nawet Ci, którzy nie garną się do kuchni.