Każdy z nas ma jakieś charakterystyczne tylko dla siebie, schowane gdzieś w głębi wspomnienia z dzieciństwa. Te wspomnienia na pewno są bardzo różne, jedne przyjemne ,inne nie, jedne zatarte, niewyraźne, a inne zupełnie świeże jakby dotyczyły całkiem nieodległej przeszłości. Wśród wielu zapewne takich wspomnień z lat dziecięcych znaleźć pewnie można i te które związane są z jedzeniem. Może będzie to smak i zapach chleba pieczonego przez babcię, mleka dopiero co wydojonego od krowy, jeszcze ciepłego i słodkiego, od którego robiły się śmieszne wąsy pod nosem. Może przypomni nam się smak kromki chleba, posmarowanego domowym masłem i polanego gęstą śmietaną, posypaną cukrem. Dla kogoś może będzie to smak i zapach kiszonych ogórków lub kapusty, wyciąganych prosto z dębowej beczki. Niezapomniany, smak soczystych malin, zbieranych w lesie lub poziomek, czy jagód i garściami wkładanych do ust. Albo zapach i słodki smak papierówek lub gruszek ulęgałek z przydomowego sadu, i jeszcze wspaniały niemożliwy do zapomnienia smak kurek smażonych na maśle i śmietanie.