Osoby zmieniające sposób odżywiania chcą zrobić coś dobrego dla swojego organizmu, bez względu na to, czy w grę wchodzi poprawa stanu zdrowia, samopoczucia, kondycji czy jedynie zmiana stylu życia. Niektóre z nich z góry zakładają, że gdy sięgną po gotowe produkty bez glutenu czy cukru, to osiągną zamierzony cel. Tymczasem nie zawsze tak jest. Mimo zmiany diety i wprowadzenia specjalistycznej żywności w miejsce tej dotąd spożywanej, złe samopoczucie nie ustępuje. Wynika to nie tylko z błędów popełnianych nieświadomie i obecności ukrytych źródeł glutenu w diecie. Nie jest tajemnicą, że produkty bezglutenowe takie jak paczkowany chleb czy mieszanki do jego wypieku zawierają wiele zbędnych składników mających poprawić ich smak i przedłużyć termin ważności. Dodatek konserwantów, barwników i polepszaczy sprawia, że wybrany produkt smakuje podobnie do tego, który zawiera gluten, jednak nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Osoby opierające swój jadłospis na gotowej żywności bezglutenowej o wiele częściej skarżą się na różne dolegliwości.