Turyści, którzy przyjeżdżają do Turcji, doceniają ten kraj nie tylko za piękne zabytki, plaże czy morze, ale również tamtejszą kuchnię. Mimo że większości osobom tureckie potrawy kojarzą się głównie z kebabem i ewentualnie baklawą, to jednak ta kuchnia jest bardzo różnorodna, apetyczna i ma wiele do zaoferowania. Co warto wiedzieć na temat kuchni tureckiej? Podpowiadamy.
Czym wyróżnia się kuchnia turecka?
Większość osób, które nigdy nie były w Turcji, kiedy słyszy o kuchni tego kraju, myśli przede wszystkim o popularnym kebabie. Warto jednak wiedzieć, że kuchnia turecka jest bardzo różnorodna, ponieważ znajdziemy w niej wpływy zarówno Imperium Osmańskiego, jak i Azji, Afryki czy Europy. Jeśli chcemy skosztować regionalnych przysmaków, najlepiej jeżeli zarezerwujemy wyjazd do Turcji, na przykład na https://www.traveligo.pl/. W daniach kuchni tureckiej dominują warzywa. Dodaje się je praktycznie do każdej potrawy.
W wielu daniach wykorzystywany jest tutaj bakłażan. Dlatego miłośnicy tego warzywa właśnie w kuchni tureckiej mogą znaleźć najwięcej przepisów, w których gra ono pierwsze skrzypce. Zazwyczaj jednak warzywa połączone są z wysokiej jakości mięsem, a więc na przykład wołowiną czy jagnięciną. Ze względu na zasady wiary panujące na tych terenach, raczej nie zjemy w Turcji wieprzowiny. W potrawach jako dodatek pojawia się tu na przykład kasza bulgur czy ryż.
Jakie przyprawy wykorzystuje się w kuchni tureckiej?
W kuchni tureckiej wykorzystuje się wiele aromatycznych przypraw, które są dostępne w tym regionie. Osoby, które spędzają wakacje w tym kraju, bardzo często przywożą sobie z takiego wyjazdu właśnie przyprawy. Praktycznie w każdej potrawie znajduje się tutaj sól i to w dużych ilościach. Bardzo często używa się również pietruszki i pieprzu, a także bardziej intensywnych przypraw, takich jak chili, czarnuszka, kmin rzymski czy cynamon. W daniach kuchni tureckiej wykorzystywane są również świeże zioła, takie jak pietruszka, mięta czy kolendra.
Co warto wiedzieć o kuchni tureckiej?
Niezależnie od tego czy chcielibyśmy się dobrze przygotować na rodzinne wakacje w Turcji, czy po prostu interesuje nas kuchnia tego kraju, powinniśmy wiedzieć, czym się ona wyróżnia. Przede wszystkim w tutejszej kulturze, bardzo istotne jest by jeść przy wspólnym stole. Turcy celebrują posiłki i nie śpieszą się. Co więcej, tutejszy mieszkańcy są bardzo gościnni. Dlatego jeżeli będą chcieli podzielić się z nami jedzeniem, nie powinniśmy odmawiać, ponieważ taka odmowa traktowana jest tutaj jako niekulturalna.